CD&V wil drastisch ingrijpen op de solden in ons land

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

CD&V wil een drastische ingreep doen op de soldenperiode zoals we die tot nu toe kenden. Kamerleden Leen Dierick en Nathalie Muylle (CD&V) willen het begin van de winter- en zomersolden voortaan uitstellen naar respectievelijk 1 februari en 1 augustus en de sperperiode afschaffen.

Tijdens het zomerseizoen zijn de solden met 1 maand uitgesteld om zo de winkels de nodige tijd te kunnen geven om hun producten aan normale prijzen te kunnen verkopen. Dierick en Muylle hadden nu ook een wetsvoorstel klaar om de solden met 1 maand uit te stellen: de niet-essentiële winkels zijn pas terug open sinds 1 december en op 2 januari starten de solden al.

De sector zelf was enorm verdeeld over het al dan niet uitstellen van de solden. Minister Dermagne heeft echter woensdag aangekondigd om de wintersolden niet met een maand uit te stellen. De wintersolden zullen op maandag 4 januari 2021 van start gaan en niet zoals de wet voorziet op zaterdag 2 januari.

Via een amendement op het eerder ingediend voorstel van CD&V willen Dierick en Muylle echter de solden zowel in zomer als in winter voortaan definitief uitstellen naar een later moment.

Eerder dit jaar diende Dierick een wetsvoorstel in om de sperperiode af te schaffen. In deze periode mogen handelaars van kleding, schoenen en lederwaren geen prijsverminderingen aankondigen.

“Nergens anders in Europa bestaat dergelijke aanloop op de solden. Ooit diende deze sperperiode om alle handelaars op hetzelfde moment te doen starten met solden. In de praktijk schiet deze sperperiode dit oorspronkelijke doel voorbij. Handelaars omzeilen deze door koppelverkoop, hoeveelheidskortingen en fluistersolden. Door dit af te schaffen bieden we duidelijkheid aan handelaars. De soldenperiode willen we wel behouden, maar dus uitgesteld naar een geschikter moment.”