Daarom geeft El Kaouakibi haar zitje niet op: "Mooi bedrag, plus allerlei voordelen"

door: STS
Sihame El Kaouakibi
Afbeelding bron: Photonews

Volgens politiek journalist Wouter Verschelden is het niet vreemd dat Sihame El Kaouakibi vasthoudt aan haar zetel in het Vlaams Parlement.

Ook dat ze zelf opstapte uit de Open Vld, nadat die partij de procedure tot uitzetting gestart was, verbaast hem niet. "Het is logisch dat ze de vlucht vooruit neemt. Even logisch als haar beslissing om haar zitje in het Vlaams Parlement te behouden", zei Verschelden op Radio 1.

Of El Kaouakibi er ook echt nog een rol van betekenis zal kunnen spelen, is niet zeker. "Ze is al sinds oktober op ziekteverlof, is niet meer in de fractie geweest. Ze heeft ook een conflict gehad in die fractie. Je kan bezwaarlijk zeggen dat ze functioneerde als parlementslid voor dit allemaal losbarstte. Op dit moment zie ik niet hoe ze nog iets met dat mandaat kan doen."

"Je weet ook: als je als onafhankelijk parlementslid gaat zetelen, zit je niet meer in die commissies, heb je heel weinig invloed. Je kan daar hoogstens nog een heel kritische stem zijn, zoals Hendrik Vuye dat was in de Kamer."

Inkomen

Verschelden weet wel waarom El Kaouakibi haar zitje niet wil teruggeven. "Er is een mooi inkomen verbonden aan dat mandaat. 5.500 euro netto, plus allerlei voordelen. Waarom zou je dat opgeven?"