De Croo waarschuwt voor gevolgen door Poetin: "Dan gaan we allemaal samen ten onder"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo vindt dat het nu tijd is dat Europa één blok vormt op vlak van energie, nu de Duitsers naar fase 2 van hun noodplan voor gasbevoorrading moeten overschakelen.

Dat komt doordat de Russische president Vladimir Poetin sinds de oorlog in Oekraïne de gaskraan naar Duitsland, en verschillende andere Europese landen, heeft dichtgedraaid. Dat kan ook voor ons gevolgen hebben.

"Als er landen zijn binnen Europa die in de problemen komen omdat ze afhankelijker zijn van Russisch gas, zoals Duitsland bijvoorbeeld, en als de industrie daar stilgelegd wordt, dan heeft dat een enorme impact op de rest van Europa. En vooral op ons land", zei De Croo op Eén.

"Nu moeten we eindelijk één energieblok zijn. Nu moeten we eindelijk gebruik maken van een gemeenschappelijk aankoopbeleid. Nu moeten we eindelijk de handrem die het plafonneren van prijzen is achter de hand houden om te kunnen ingrijpen."

"Een afschakelingsplan is plan B. Maar ik wil nu een plan A. En dat zal enkel werken als wij als Europese landen ons echt als één blok gaan gedragen."

"Als iedereen nu eerst aan zichzelf denkt, dan gaan we allemaal samen ten onder. Als Europees blok staan we sterk."

"We kunnen deze zomer een aantal zaken doen om ervoor te zorgen dat we de winter goed doorkomen. Als we het nu niet gemeenschappelijk doen, dan gaan er ongelukken gebeuren en verliezen we als Europeanen allemaal samen."