"In december mocht Gwendolyn Rutten geen premier worden in paars-groen, nu mag het wel"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Egbert Lachaert (Open Vld) heeft een Vivaldi-coalitie in de stijgers gezet. Tot grote onvrede van Bart De Wever (N-VA) die een akkoord had bereikt met PS-voorzitter Paul Magnette. De Wever stelt dat Open Vld in december niet voor paars-groen mocht gaan om Gwendolyn Rutten premier te maken, maar dat ze nu wel voor paars-groen gaan.

"Ik heb met de PS een grote deal gemaakt die sociaal-economisch evenwichtig was want daar zat een serieuze belastingverlaging in voor ondernemend Vlaanderen, institutionele hervormingen, strenger migratiebeleid, kerncentrales blijven open."

"De liberalen hebben dit getorpedeerd want dat is wat mijnheer Lachaert heeft gedaan. Vanaf hij kennis had genomen van de tekst is hij onmiddellijk naar de pers beginnen lopen", vertelde Bart De Wever bij De Zevende Dag op VRT.

"In het begin heeft hij dit volgens mij uit naïviteit gedaan om zijn onderhandelingspositie te versterken, maar nadien heeft hij zich door mijnheer Bouchez laten misleiden. Die heeft gezegd om een tegen-nota te schrijven, maar daardoor waren wij getorpedeerd."

"Mijnheer Magnette had immers de zekerheid dat het voor hem nog beter zou worden als het mislukte. Met name paars-groen waarin hij mogelijk geen institutionele hervorming en geen belastingverlaging moet nemen en alles kan krijgen wat hij wenst."

Gwendolyn Rutten

"De Vld heeft in december gekozen voor paars-groen om Gwendolyn Rutten premier te maken. Dat mocht blijkbaar niet van de partij. Nu rijden ze voor mijnheer De Croo en nu mag dat wel en men heeft ons getorpedeerd."

"Waarom hebben ze dit in december niet gedaan? Is dat omdat mevrouw Rutten geen premier mocht worden en dat het iemand anders moest zijn? Waarom hebben ze dan nog 8 maanden tijd verloren?"