Dedecker zet Vandenbroucke stevig op zijn plaats: "En u bestempelde mij als extreem laf"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Jean-Marie Dedecker heeft in de Kamer stevig uitgehaald naar minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Dedecker herinnerde Vandenbroucke eraan dat hij hem 'extreem laf' noemde omdat hij de terrassen in Middelkerke een week vroeger opende.

"In april 2021 stond ik hier te pleiten voor versoepelingen voor evenementen in de buitenlucht. U weet heel goed dat wij toen de discussie hebben gevoerd over de opening van de terrassen op 1 mei 2021. De opening is er uiteindelijk gekomen op 9 mei 2021."

"U herinnert zich waarschijnlijk – vergeef ze mij – mijn burgerlijke ongehoorzaamheid, toen ik de terrassen toch opende op 1 mei 2021. Mijnheer de minister, uw reactie is u vergeven. U verklaarde toen, niet in het halfrond maar voor heel Vlaanderen op tv, dat ik extreem laf was. Ik herhaal de woorden 'extreem laf'."

"Ik kan tegen beledigingen. Ik heb er zelfs niks op tegen. Ik ben voor de absolute vrije meningsuiting. Eergisteren, op 15 juni 2021, lees ik het volgende van iemand uit uw entourage, een lid van de GEMS, de groep die u adviseert voor de managementstrategie. De betrokkene is biostatisticus Geert Molenberghs van de Universiteit Hasselt en de Universiteit Leuven, waar u ook professor bent geweest."

"Wat lees ik van die persoon? Het effect van de heropening van de terrassen op 8 mei kennen wij al. Ze heeft geen negatieve invloed gehad op de cijfers. Integendeel, mijnheer de minister, misschien was er zelfs een positief effect."

"Het is immers beter dat de mensen buiten op het terras zitten in veilige omstandigheden dan dat zij thuis binnen zitten in onveilige omstandigheden. Ik heb dat hier bepleit en cijfers en statistieken gegeven. U bestempelde mij als zijnde extreem laf."