Drones, warmtecamera's en pizza's tellen: Regering slaat bal mis met overdreven repressie

door: MRO
Frank Vandenbroucke - Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De regering-De Croo incasseert heel wat kritiek. Alles draait om de handhaving van de strenge coronamaatregelen.

De afgelopen dagen werden we om de oren geslagen met aankondigingen van controles met drones, warmtecamera's, agenten die aanbellen en het tellen van het aantal pizza's dat je bestelt. 

Met deze overdreven repressieve manier om de maatregelen te handhaven, gaat de regering in de fout, vinden professoren Carl Devos en Maarten Vansteenkiste. Het draagvlak en de motivatie bij de bevolking zullen zo zienderogen dalen.

"Met de cijfers gaat het fout. De oplossing ligt niet in meer repressie en zotte voorstellen. Die tasten het draagvlak en dus de cijfers aan. Dat leidt tot een verlenging of verstrenging. Zo dreigt een uitputtende spiraal", schrijft politicoloog Carl Devos op Twitter.

"Als gedragswetenschappers hebben we deze week met lede ogen gezien dat er velen in een dwingende kramp schoten. Laat ons een positievere, wervende kaart trekken! 'Dreigen met drones en controles zal de motivatie nog meer aanvreten", stelt professor motivatiepsychologie Maarten Vansteenkiste eveneens op het sociale medium.