Egbert Lachaert is het kotsbeu en gaat daarom drastisch ingrijpen

door: STS
Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert heeft genoeg van de ophef die er heerst rond Vlaams Parlementslid en partijgenote Sihame El Kaouakibi. Hij wil haar uit de partij zetten.

Open Vld liep de jongste tijd flink wat imagoschade op omdat er onderzoeken gevoerd worden naar El Kaouakibi. Zo zou er mogelijk subsidiegeld van haar vzw Let's Go Urban naar haar vennootschappen gevloeid zijn.

"In februari werd Sihame El Kaouakibi reeds op non-actief gezet naar aanleiding van de aanstelling van een bewindvoerder en de opstart van een onderzoek door het gerecht. Recent heeft voorzitter Lachaert kennisgenomen van het verslag van de voorlopig bewindvoerder. Daarin zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen, waarvan sommige onweerlegbaar lijken en niet te verzoenen zijn met de ethische standaarden die Open Vld als partij zichzelf oplegt", klinkt het bij de liberalen.

Belastinggeld

"De partij nam nota van de reactie van de raadsman van El Kaouakibi dat er geen kwaad opzet gemoeid is met het besteden van die middelen. Zelfs indien dat het geval zou zijn, dan nog is de omgang met publieke middelen uiterst onzorgvuldig geweest. Dit beschadigt Open Vld als partij, terwijl zij niet betrokken is bij de feiten. Als liberale partij is het zorgvuldig en transparant besteden van belastinggeld een cruciale waarde, waaraan hier afbreuk gedaan wordt."

Of dit ook het einde van El Kaouakibi als Parlementslid betekent, is niet duidelijk. Lachaert vraagt haar zetel terug, maar El Kaouakibi is niet verplicht om daar op in te gaan. Ze zou dus ook als onafhankelijk lid kunnen zetelen.