Francken snoeihard voor asielbeleid van Mahdi: “Hij betaalt dwangsommen en laat ongelooflijke puinhoop achter”

door: MRO
Sammy Mahdi - Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is bijzonder hard voor het asielbeleid van Sammy Mahdi. Volgens Francken verkeert dit beleidsdomein in een diepe crisis en hij vindt het onverantwoord dat Mahdi zijn post wellicht zal verlaten om voorzitter van Cd&v te worden.

“Hij doet dat op een moment dat er echt een asielcrisis is, alle centra zitten stampvol. Daar komen elke dag nog heel wat Oekraïners bovenop. Die bevoegdheid heeft hij afgeschoven naar de deelstaten, gemeenten en steden. Daarnaast heeft hij 30.000 mensen in asielcentra.”

“Hij heeft nog eens 140 miljoen euro extra budget gevraagd, hij breekt alle records. De achterstand loopt op, meer dan 20.000 mensen wachten op een beslissing over hun asieldossier.”

“De achterstand is gigantisch, niet meer te overschouwen en de terugkeer is rampzalig slecht. Dat beleidsdomein is in een diepe crisis”, benadrukt Theo Francken bij Redactie24.

“Mahdi is al meer dan 100 keer veroordeeld door de Brusselse arbeidsrechtbank voor het niet geven van opvang. Hij betaalt elke dag dwangsommen om hen niet op te vangen, dat heb ik nooit gedaan.”

“Het is ongezien wat er gebeurt en nu gaat hij weg na twee jaar. Zijn opvolger zal maanden nodig hebben om zich in te studeren want Asiel en Migratie is een heel moeilijke portefeuille.”

“Ik vind dit geen goede zaak, hij heeft vaak herhaald dat hij zijn mandaat zou uitdoen, maar dat doet hij nu niet. Hij gaat weg op een crisismoment en laat een ongelooflijke puinhoop achter.”

Bekijk het interview met Theo Francken in onderstaande video.