Frank Vandenbroucke heeft interessant voorstel: "Terugbetalen aan vrouwen tussen 30 en 65 jaar"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat de HPV-test om baarmoederhalskanker mee op te sporen, terugbetaald wordt.

Experten zijn van mening dat zo'n HPV-test betrouwbaarder is dan een uitstrijkje. Voor vrouwen tussen 30 en 65 jaar wil Vandenbroucke HPV-tests terugbetalen.

"Ik denk dat we dit kunnen beginnen toepassen vanaf het einde van 2024, zeker vanaf 2025", verklaarde Vandenbroucke in 'Terzake'.

"Dit vraagt heel wat voorbereiding, maar ik denk dat dit mogelijk moet zijn. Ik ben heel blij dat de Vlaamse regering met Hilde Crevits mee in dit akkoord wil stappen en echt grote inspanningen wil doen, bovenop de inspanningen die Vlaanderen reeds doet."

Screening

"Ik denk dat ook in Brussel en Wallonië men de bewustmaking bij vrouwen moet versterken dat die screening absoluut nodig is. Want het is én meer screenen én met een beter programma screenen."

"Ons idee is: wij zullen met federaal geld de HPV-test financieren voor de leeftijdsgroep van 30 tot 65 jaar. Voor de jongere leeftijdsgroep, van 25 tot 29 jaar, denk ik dat het wel verantwoord is om te zeggen: daar werken we nog met een uitstrijkje."

"Maar als iedereen het daarmee eens is, en bij mijn weten is Hilde Crevits het daar alleszins mee eens, dan kunnen we vooruit en kunnen we deze oplossing concreet beginnen uitwerken."

Maak nu kennis met de gratis app van Redactie24