Frank Vandenbroucke helpt Nadia hoogstpersoonlijk: "Ik mag hem bellen als ik het moeilijk heb"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) schaart zich achter een project om mensen te helpen stoppen met roken. Zelf helpt hij een Oost-Vlaamse vrouw om van haar verslaving af te raken.

De Buddy Deal Campagne van de Stichting tegen Kanker zorgt ervoor dat mensen die willen stoppen met roken een maand lang kunnen rekenen op de steun van een 'buddy'.

Ook minister Vandenbroucke is een buddy, van Nadia uit Rupelmonde. "Ik mag hem bellen wanneer ik het moeilijk heb", zegt de vrouw op TV Oost.

"Ik moet wekelijks ook een verslagje opmaken om te laten weten hoe het gaat met mij. Dat is zeer leuk, he. En het is iemand waar ik toch een beetje naar opkijk."

14.000 overlijdens

"Het is niet gemakkelijk om te stoppen. En als er iemand is met wie je er eens over kan spreken, die je kan aanmoedigen, die kan luisteren... Ik denk dat dat echt wel kan helpen", zegt Vandenbroucke.

"We schatten dat er jaarlijks ongeveer 14.000 Belgen overlijden omwille van het roken. Dus dat blijft buitengewoon schadelijk."

"We weten dat mensen die het een maand volhouden om niet te roken, vijf keer meer kans hebben om er definitief vanaf te geraken."