Gaat er geld bespaard worden op pensioenen? "Iedereen zal een beetje langer moeten werken"

door: STS
geld
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het begrotingstekort zal moeten worden aangepakt. Maar er mag niet geraakt worden aan de gezondheidszorg of de pensioenen, vindt Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere.

"Het is natuurlijk belangrijk dat onze begroting gezonder wordt, want de begroting is net een instrument om ervoor te zorgen dat we een sterke sociale zekerheid hebben. Dat is belangrijk, zeker voor mijn generatie, en voor alle generaties na mij", zei Melissa Depraetere in 'Villa Politica'.

"Er moeten stappen gezet worden inzake de begroting, maar zomaar besparen op de gezondheidszorg en op de pensioenen, dat gaan we niet doen. We hebben de voorbije jaren heel veel geïnvesteerd in de factuur van mensen bij de huisarts, bij de psycholoog en in het pensioen. We gaan nu niet zeggen: we gaan dat opnieuw een beetje minder doen."

"Natuurlijk, er is werk aan die begroting. Er zal moeten worden bespaard, elke euro zal moeten worden omgedraaid. Maar niet in de pensioenen en niet in de gezondheidzorg, daar gaan wij niet op besparen."

Gevraagd hoe dat zit met hoge ambtenarenpensioenen en uitzonderingsregimes, zoals bij het leger en de NMBS, bijvoorbeeld, antwoordde Depraetere: "We zijn zeker bereid om die hoge pensioenen te bekijken. Maar we gaan absoluut niet besparen op het pensioen van de grote massa."

"Hier en daar zal er moeten gekeken worden naar de uitzonderingsregimes, hoe we die mensen op een goede manier aan het werken kunnen houden. Iedereen zal een beetje langer moeten werken, dus dat is sowieso een discussie die moet worden gevoerd."

Volg Redactie24 nu op Instagram