Groen lanceert voorstel om hardleerse verkeersovertreders aan te pakken

door: STS
Verkeer - auto's
Afbeelding bron: Photonews

Groen stelt voor om recidivisme in het verkeer aan te pakken met een verkeerscursus. "Eén op de drie verkeersongevallen wordt veroorzaakt door mensen die regelmatig een overtreding begaan", zegt Kamerlid Kim Buyst.

"De helft van de mensen die een verkeersovertreding begaan, doen dat later opnieuw, en 30% daarvan binnen het jaar. Een onderzoek van Vias stelt dat wanneer een overtreder een verkeerscursus volgt, de kans op herval met 41% daalt."

Op onze Facebookpagina stelden we de vraag: "Een verkeerscursus invoeren om hardleerse verkeersovertreders aan te pakken, is dat een goed idee? Of zie jij andere opties?"

"Dat zou goed zijn, toch zeker voor echte hardleerse overtreders. En hen heel hoge boetes laten betalen als ze niet willen horen", schrijft Ingrid.

"Het is niet omdat je slaagt voor zo'n cursus, dat ze het wel degelijk gaan doen. Ze hebben hun rijbewijs ook gehaald en ze doen toch dingen die niet kunnen. Het is gewoon weer geldklopperij", stelt Sandy.

"Dat zal die kwispels niet doen veranderen. Hun rijbewijs voor lange duur intrekken of hun wagen in beslag nemen", stelt Victor voor.

"Een verkeerscursus voor fietsers, dat zou veel meer oplossen", denkt Danny.

"Nee, zware boete geven en een strafblad", vindt Heimo.

"Als het gaat over voorrangsregels en traagrijders: direct akkoord", laat Kris weten.

"Ik denk niet dat het zal helpen", zegt Monique.

"Iedereen doet hier wat hij wil. Een beetje meer discipline zou de oplossing kunnen zijn. Maar wie in Vlaanderen houdt van discipline? Dat is de vraag", zegt Robert.

"Ik vind dat je vanaf bijvoorbeeld 70 jaar een oogtest en een verkeersvaardigheidstest zou moeten doen. En ja, zware verkeersovertredingen moeten strenger worden aangepakt, zeker na het tweede voorval", vindt Carlo.

"Dan moet je ook rekening houden met mensen die beroepsmatig veel kilometers rijden en daardoor ook een veel groter risico lopen om een overtreding te maken. Om dit op een correcte manier te doen, lijkt mij niet gemakkelijk. Iedereen over dezelfde kam scheren is natuurlijk makkelijk", stelt Mario.

"Zou het helpen? Ik twijfel eraan", zegt Nancy.

"Mensen die in dronken toestand iemand van de baan gemaaid hebben laten werken in een gehandicaptendienst of revalidatiecentrum", stelt San voor.