Groen wil serieuze taks gaan heffen: "3.000 euro, minstens"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Covoorzitter van Groen Nadia Naji heeft een voorstel klaar om een hoge taks op te leggen aan mensen die een privévliegtuig nemen.

Groen wil dat de grote hoeveelheid CO2-uitstoot die gepaard gaat met het nemen van een privévliegtuig gecompenseerd wordt.

"Ondanks de gigantische CO2-uitstoot die ze veroorzaken, zit het aantal mensen dat met een privéjet op vakantie gaat in de lift. Tussen 2015 en 2019 steeg de uitstoot van Europese privéjets met 31 procent en na het coronajaar 2020 lijkt die stijging zich verder te zetten", klinkt het in een persbericht.

"Als je de berekening maakt per passagier zijn privéjets tot 14 keer meer vervuilend dan commerciële vliegtuigen en zelfs 50 keer meer vervuilend dan treinen. Toch blijven ze quasi volledig vrijgesteld van belastingen."

Groen wil een taks van minstens 3.000 euro heffen. Dat bedrag kan oplopen naargelang de afstand van de vlucht en het gewicht van het toestel. De opbrengsten moeten naar een ecologisch reisalternatief gaan, zoals internationale treinverbindingen.

"Laten we mensen hun eigen privéjet gunnen, maar laten we die dan ook fiscaal rechtvaardig doen bijdragen aan meer duurzame mobiliteit", stelt covoorzitter Jeremie Vaneeckhout op Twitter.

"Dat is een kwestie van rechtvaardigheid. En van de ecologische keuze de logische en haalbare keuze te maken."

"Wie vier uur in een privéjet zit stoot evenveel CO2 uit als u en ik in een heel jaar", zegt Vlaams Parlementslid voor Groen Stijn Bex.

"Niet meer dan logisch dat Nadia voorstelt om dit te ontraden/te belasten met een stevige taks van minstens 3.000 euro, naar Zwitsers voorbeeld."