Mahdi pareert kritiek: "Niet alleen in Brussel komen transmigranten in het straatbeeld"

door: MRO
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) breidt het aantal outreach medewerkers uit. Dat stuit op forse kritiek van Theo Francken (N-VA), maar Sammy Mahdi vindt die kritiek onbegrijpelijk.

"Outreach medewerkers moeten mensen in illegaal verblijf, transmigranten, van het straat halen. Het is zeer verwonderlijk dat de N-VA dat geen goed idee vindt", stelt Mahdi.

"Zoiets doe je niet op 1 manier. Ik probeer op alle mogelijke manieren resultaten te halen. De recepten uit het verleden, waarbij er eens een flyer werd uitgedeeld en mensen een dag in een gesloten centrum konden uitrusten, hebben duidelijk niet gewerkt."

"Outreach medewekers zijn essentiële schakels om de informatie-oorlog die woedt te voeren. Zij geven correcte informatie door, wat nodig is wanneer je beseft welke blaasjes mensensmokkelaars mensen wijsmaken. Dat sommigen niet wensen in te gaan op de correcte informatie is geen geheim. Voor hen blijft gelden dat er aan terugkeer wordt gewerkt."

"Het is voor mij echt onbegrijpelijk dat de oppositie het belang van outreach niet inziet. Dit soort werk bestaat pas 1,5 jaar en de eerste resultaten zijn hoopvol, in 21 procent van de individuele begeleidingen is er een resultaat bekomen."

"Niet alleen in Brussel komen transmigranten in het straatbeeld, maar ook elders in Vlaanderen. Een uitbreiding van dit team is absoluut noodzakelijk om ook op die plaatsen te kunnen werken. In Zeebrugge is men alvast enthousiast over de inzet van deze mensen."