Moet ik vanaf 9 juni geen mondmasker meer dragen? Minister Verlinden schept duidelijkheid

door: MRO
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Vanaf 9 juni is het niet meer verplicht om afstand te houden en een mondmasker te dragen bij sociale contacten. De knuffelcontacten verdwijnen dan. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) schept duidelijkheid.

Hoewel niet meer verplicht, wordt het houden van de veilige afstand en het dragen van een mondmasker wel nog aanbevolen. 

"De aanbeveling zal zijn dat u afstand houdt en dat u een mondmasker draagt, zeker wanneer er veel mensen rondom u zijn, maar u zal allicht geen boete krijgen als u het toch doet", zegt Annelies Verlinden in De Zevende Dag.

Op de plaatsen waar lokale besturen zelf een mondmaskerverplichting hebben ingevoerd, blijft die verplichting wel gelden.

"Lokale besturen hebben besloten om op de meest drukke plaatsen van de gemeente of stad te verplichten een masker te dragen. In dat geval is dat verplicht en zal u een boete kunnen krijgen als u het niet draagt."

"Als u ergens op een landweg gaat fietsen en u houdt daar de anderhalve meter afstand niet, is dat een ander verhaal. Dat onderscheid moeten we maken."