Nieuw Overlegcomité: Vandenbroucke verklapt wat we mogen verwachten

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft vooruitgeblikt naar het nieuwe Overlegcomité, dat aanstaande vrijdag gehouden wordt.

Een belangrijk nieuw element wordt de coronabarometer. "Die moet er komen, omdat je daarmee zorgt voor meer duidelijkheid", verklaarde Vandenbroucke op Radio 1.

"We leven op goede hoop dat omikron uiteindelijk minder erg zal zijn en dat we stappen naar het normale leven zullen kunnen zetten."

"Als je een barometer hebt, kan je ervoor zorgen dat de stappen die je zet op een verstandige en duurzame manier kan doen. Dat je zorgt dat je aangepaste maatregelen hebt, voor concerten in kleine zalen, in grote zalen, publiek bij sport, cafés, restaurants."

"Een barometer betekent dat de maatregelen die je nodig hebt wanneer het beter gaat op voorhand klaarstaan. En mocht het opnieuw slechter gaan dan zorgt zo'n barometer ervoor dat je ook dan op voorhand weet welke maatregelen er eventueel kunnen genomen worden."

Coronacijfers

"Maar het is geen automatische piloot. Het is niet zo dat wanneer je 's avonds een grenswaarde bereikt hebt met één of ander cijfer, je de ochtend nadien al meteen een bepaalde maatregel neemt. Zo gaat dat niet. Je zal kijken naar de evolutie van de epidemie, naar cijfers, met name hoeveel mensen in de ziekenhuizen belanden en hoeveel Covid-patiënten op intensieve zorgen liggen."

"Als je op basis van die beoordeling van oordeel bent dat een nieuw pakket maatregelen nodig is, dan kan je grijpen naar een pakket maatregelen dat al klaarligt, besproken en bekend is."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24