"Nulrisico bestaat niet": Van Quickenborne over terreurdreiging in België

door: MRO
Vincent Van Quickenborne Open Vld
Afbeelding bron: Photonews

Vorig weekend kwam het nieuws dat nabij Eupen twee minderjarigen werden opgepakt die een aanslag wilden plegen in België. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) benadrukt dat er geen reden tot paniek is, maar stipt wel aan dat nulrisico niet bestaat.

"Na de aanslagen van 2016 is er een parlementaire onderzoekscommissie gekomen en daar is toch heel wat uit geleerd. Als ik vandaag zie hoe veiligheidsdiensten, inlichtingendiensten omgaan met dat soort risico's, bijvoorbeeld in Eupen, dan was men er heel snel bij."

"Het is niet gemakkelijk, je moet vooral heel actief zijn op sociale media. Het is daar dat alles zich afspeelt, ook in verborgen netwerken dus met je daar toegang toe krijgen", legt Vincent Van Quickenborne uit bij Radio1.

"Er moet geïnvesteerd worden in personeel en er moeten meer tools gegeven worden aan staatsveiligheid om bijvoorbeeld conversaties te hebben met die mensen en hen te kunnen identificeren."

"Laat ons eerlijk zijn, het nulrisico bestaat niet. Ik wil daar heel eerlijk in zijn. Je kan heel hard je best doen, er is absoluut ook geen reden tot paniek want de situatie is niet vergelijkbaar met Frankrijk, maar nulrisico bestaat niet."