Opvallende trend! We willen niet meer begraven worden op het kerkhof, maar wel hier

door: PMN
Begrafenis - kerkhof
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Morgen is het Allerheiligen. Dan herdenken we onze geliefden en trekken we massaal naar het kerkhof.

Er is de laatste jaren een opvallende trend aan de gang. Steeds meer mensen willen niet meer begraven worden op het kerkhof. Ze verkiezen om begraven te worden in de natuur.

Het is echter wettelijk verboden om stoffelijke resten in de natuur te begraven. Lokale besturen trachten echter steeds vaker maximaal bos en natuurelementen binnen hun begraafplaatsen te creëren. Vaak wordt er ook aan het zogenaamde re-wilding gedaan, verwildering van de bestaande begraafplaatsen.

Toch is het plan om meer te evolueren naar een natuurbegraafplek. Een natuurbegraafplek is een zone in bos of natuur voor as-verstrooiing of het begraven van biologisch afbreekbare urnen. Dit kan echter alleen op voorwaarde dat er een laatste wilsbeschikking is van de overledene of een akkoord van alle nabestaanden is. De lokale besturen (steden en gemeentes) moeten daarvoor de initiatiefnemer zijn.

Ons land telt nu zo'n zes natuurbegraafplekken. “Vijf jaar geleden was er nog geen sprake van, maar vandaag telt Vlaanderen al zes natuurbegraafplekken”, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. “De eerste natuurbegraafplek werd gecreëerd in 2018 in Lanaken (Rekem), vandaag vinden we er ook in Zoersel, Beersel, Lier en Ternat. En ook de stad Gent heeft intussen een natuurbegraafplek in de Vinderhoutse bossen gepland”.

Demir is er voorstander van om nog meer natuurbegraafplekken te creëren. "Tijdens deze Allerheiligenperiode denken we wel eens aan onze laatste rustplaats. Steeds meer mensen verlangen om die in de natuur te vinden, maar dat is niet makkelijk", gaat de minster verder.

"Als minister van Natuur wil ik sowieso onze steden en gemeenten stimuleren om in te zetten op het vergroenen van de al bestaande begraafplaatsen, maar ook om extra rustplaatsen in en met respect voor de echte natuur te realiseren helpen we hen voortaan op weg”.

Tags kerkhof