Oud-premier heeft belangrijk advies voor Alexander De Croo: "Dat wordt cruciaal"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Oud-premier Yves Leterme heeft het regeerakkoord van De Croo I doorgenomen en merkte op dat heel wat vaag geformuleerde elementen nog moeten worden uitgeklaard. Hij ziet een heel belangrijke rol weggelegd voor premier Alexander De Croo.

"Ik heb het regeerakkoord gelezen en daar staan veel goede dingen in, maar er zijn ook een aantal zwakheden. Eén cruciaal element is in welke mate men de losse eindjes en de vage passages eendrachtig als ploeg zal kunnen verduidelijken. Het zijn er bijzonder veel", vertelt Yves Leterme in De Afspraak.

"Ik denk dat de paradox is dat men bijna 500 dagen heeft gedaan over de vorming van een regering, maar dat het eigenlijk de laatste dagen alle hens aan dek was tegen de deadline van 1 oktober. Men heeft momenten gemist om over elementen waarover men van visie verschilt ten gronde sluitend te onderhandelen."

Leterme ziet een belangrijke rol weggelegd voor de eerste minister. "Ik denk dat het heel belangrijk zal zijn dat de premier slagkracht toont om dit zo snel mogelijk te verduidelijken. Eéndrachtig communiceren en leiding geven wordt cruciaal."