Paul Magnette wil dat we anders gaan winkelen en krijgt kritiek: "Zou ons honderden miljoenen kosten"

door: STS
Paul Magnette
Afbeelding bron: Photonews

Een opvallend voorstel van PS-voorzitter Paul Magnette stuit op kritiek, onder meer van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Als het van Magnette afhangt, wordt België een land zonder e-commerce. Hij ziet liever "echte winkels, in bruisende steden".

"Niet de werkloosheid, maar de langdurig zieken zijn het grote probleem. En die sector zal dat probleem nog verergeren. Daarom wil ik na de kernuitstap graag de e-commerce-uitstap realiseren", zegt Magnette in een interview in Humo.

"Onze kledingshops en boekenwinkels kunnen steeds moeilijker opboksen tegen de Amazons en Zalando’s. Daar mogen de mensen gerust eens aan denken bij hun volgende aankoop."

Georges-Louis Bouchez

MR-voorzitter Bouchez is het daar niet mee eens. "E-commerce mag niet aan het buitenland worden overgelaten. We zouden honderden miljoenen euro's en banen verliezen", reageerde hij op Twitter.

Waarop Magnette antwoordde: "Ik zal altijd de lokale bedrijven en de kleine zelfstandigen verdedigen. Het staat de MR-voorzitter vrij om Jeff Bezos, het Amazon-model en de 19de eeuwse werkomstandigheden te verdedigen."

Joachim Coens

"Het is niet lokale winkels óf e-commerce. De toekomst ligt in combinatie van aantrekkelijke winkels én een online aanbod", vindt CD&V-voorzitter Coens. "We moeten de sector van e-commerce hier creëren, die duurzaam is en met correcte arbeidsvoorwaarden werkt."