Politicoloog: "Imago van Jambon aangetast en opletten dat het niet overslaat op regering"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Jan Jambon, en bij uitbreiding zijn partij N-VA, zit in nauwe schoentjes omwille van de affaire Chovanonec, de gebeurtenissen op de luchthaven in Charleroi waarna de Slovaakse man later overleed. 

Het verhaal is intussen bekend, Jan Jambon beweerde dat hij niet op de hoogte was, maar die bewering bleek toch niet te kloppen. Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) schat de impact op het politieke toneel in. 

“Ik vermoed niet dat de reactie van Jan Jambon persé een grote invloed gaat hebben op de regeringsvorming. De vraag is wat de imagoschade gaat zijn voor Jan Jambon als minister president en de N-VA in het algemeen.”

“Het is een vervelende zaak om als minister-president te moeten vernemen dat je in het verleden niet genoeg hebt gedaan om een specifiek politieonderzoek in gang te steken. Er wordt in sommige kranten zelfs over doofpotscenario's geschreven. Op de achtergrond voel je dat dat toch speelt", aldus Nicolas Bouteca bij Redactie24.

Jan Jambon wordt vooral naar voor geschoven als een goede bestuurder en goede minister van Binnenlandse Zaken in het verleden. Deze kwestie tast op dat vlak toch zijn imago aan en hij moet trachten te voorkomen dat dit niet overslaat naar de gehele regering.”

Vreemd verhaal

“De vraag is of er nog meer zal uitkomen. Geraakt Jan Jambon nog weg met de verklaring die hij eerder heeft gegeven waarin hij zegt ‘Het waren mensen van het kabinet die ermee bezig waren, maar ik was zelf niet op de hoogte’.”

“Het is een raar verhaal aan het worden. Zeker omwille van de ontmoeting met de Slovaakse ambassadeur. Dat is toch een hoge vertegenwoordiger en wanneer die dan langskomt op het kabinet en je als minister daar geen kennis van hebt, dan is dat op zijn minst toch een beetje vreemd.”