Agente die Hitlergroet bracht reageert: “Ik wil heel graag terugkeren naar Charleroi”

door: BVDO
politieoptreden waarna man overleed in Charleroi

De 25-jarige agente bracht tijdens de omstreden politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi de hitlergroet. Als grapje. De opgepakte Slovaakse man overleed enkele dagen later. 

De beelden werden deze zomer gelekt uit het gerechtelijk dossier en deden heel wat stof opwaaien. De agente die de Hitlergroet bracht tijdens de interventie reageerde nu voor het eerst.  

Ze wist dat er bewakingsbeelden zouden zijn en dat die ooit naar buiten zouden komen. “Ineens had iedereen een oordeel over mij, zonder dat ik me kon verdedigen. Na enkele dagen ben ik gestopt met het lezen van de artikels. Het leek te gaan over iemand anders dan mij”, zegt ze aan Het Nieuwsblad.   

Haar advocaat haalt vooral uit naar het feit dat de beelden uitlekten. Dat noemt hij manipulatie van het dossier.

"Meneer Chovanec was extreem sterk en leek van persoonlijkheid te wisselen”, gaat de agente verder. "Dan weer was hij aan het roepen en tieren, dan weer begon hij te lachen en te zingen, een minuut later was hij ons opnieuw aan het beledigen. Het was enorm stresserend. Zo’n situatie hadden we nog nooit meegemaakt in Charleroi.” 

Het lachen van de politieagenten was volgens de agente uit Hoei een reactie op het gedrag van Jozef Chovanec. De Hitletgroet hoorde daarbij. “Die man sprak Duits, soms heel luid. Een collega in de gang vroeg wat hij allemaal zei. Ik wilde als antwoord een grapje maken. Twee seconden later besefte ik al dat ik in de fout was gegaan, ook al had ik geen enkele bedoeling met dat gebaar.” 

De vrouw lichtte na de interventie haar oversten in over haar gedrag. Ze werd overplaatst naar Brussel waar ze een administratieve job heeft. Toch wil ze heel graag terugkeren naar Charleroi.