Premier De Croo geeft toe: "Dit is een les in nederigheid"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft uitleg gegeven bij de verstrengde coronamaatregelen. Hij stelt dat het virus ons met beide voeten op de grond heeft gezet. Om de stijgende cijfers aan te pakken, werd gekozen voor een korte pijn van vier weken.

"Het aantal besmettingen is op twee weken tijd verdubbeld. De viruscirculatie is het hoogste op vier maanden tijd. Het Overlegcomité heeft gekozen voor de korte pijn, met wat men een 'paaspauze' zou kunnen noemen. Een afkoelingsperiode van vier weken, met maatregelen in de breedte."

"We zijn bewust van het feit dat dit voor veel mensen een ontgoocheling is. Dat is lastig, om die beslissing te nemen. Anderzijds ben ik ervan overtuigd dat een andere beslissing nemen, nog veel lastiger zou zijn en gevolgen zou hebben die bijzonder zwaar zouden kunnen zijn."

"We beseffen dat deze maatregelen voor bijzonder veel mensen een opdoffer zijn. En vooral voor degenen over wiens beroep het gaat. We gaan de solidariteit laten spelen. Federaal is er het dubbele overbruggingsrecht dat zal gelden, en ook de gewesten zullen maatregelen treffen."

Derde golf

"Ik zou op dit moeilijk moment toch ook lichtpunten willen aanhalen. We zijn er als land in geslaagd om de voorbije vier maanden, 17 weken aan een stuk, die derde golf weg te houden. Ik weet dat dit bloed, zweet en tranen heeft gekost. Die derde golf gaan we nu de kop indrukken, op exact dezelfde manier als we dit in het verleden gedaan hebben."

Zomer

"Het virus heeft ons weer met beide voeten op de grond gezet. Dit is een les in nederigheid. Voor beleidsmakers, voor experten, voor ons allemaal. Het ligt in onze aard om plannen te maken, en jammer genoeg ligt het in de aard van het virus om onze plannen overhoop te gooien en te dwarsbomen. En dat is frustrerend voor iedereen. Maar ons doel blijft nog steeds een zomer met minder zorgen. En die ligt binnen ons handbereik. Door te zorgen dat de vaccins die binnenkomen zo snel mogelijk worden toegediend. Daarmee kunnen we de huidige trend keren."

"Maar het zal ook afhangen van ons gedrag. Van het naleven van deze maatregelen, die ervoor moeten zorgen dat we onze contacten drastisch gaan verminderen. De basisregel blijft dezelfde: bescherm uzelf, bescherm uw naasten en beperk uw contacten zoveel mogelijk."