Premier De Croo waarschuwt: "Nu naleven of de volgende stap zal nóg strenger zijn"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Dinsdag zat het Overlegcomité samen om de coronasituatie te bespreken. Na afloop kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke strengere coronamaatregelen aan, die kan je hier nalezen. Premier Alexander De Croo stak ook een waarschuwende vinger op.

"Het moet onze eerste opdracht zijn om de versnelling van het virus te stoppen en dat kan alleen als we het aantal contacten dat we met elkaar hebben beperken. Daarom heeft het Overlegcomité beslist om een aantal maatregelen te verstrengen."

Oproep

De Croo lanceerde een oproep aan de jongeren. "Ik wil een oproep doen aan jongeren, maar eigenlijk aan iedereen: volg de regels. Dat is belangrijk want we zien dat er een stijging begint te komen bij de mensen die het meest kwetsbaar zijn. Dat zijn vaak ouderen of in het algemeen mensen die omwille van een medische conditie kwetsbaar zijn. Dat zou ons moeten wakker schudden."

"Je kan het virus overdragen ook als je niet ziek bent. Je kan het virus overdragen naar iemand anders die ook niet ziek zal zijn, maar die het uiteindelijk wel overdraagt aan een kwetsbare persoon die erdoor kan overlijden."

Waarschuwing

De eerste minister toonde begrip voor de coronamoeheid, maar waarschuwde de bevolking onmiddellijk dat er nog strengere maatregelen zullen komen indien deze regels onvoldoende worden nageleefd.

"Ik besef dat het naleven van de regels niet altijd makkelijk is. Het zijn geen gemakkelijke tijden, het duurt heel lang en we zijn het allemaal beu. Maar als we de verstrenging van de regels nu niet naleven, dan zal de volgende stap er één zijn waar het nog strenger is en waar het nog lastiger gaat zijn."