Premier De Croo wil ingrijpende verandering: "Dat is de échte schande"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo (Open Vld) wil ervoor zorgen dat mensen die werken daar beter voor beloond worden in vergelijking met wie niet werkt. Dat is nu niet altijd zo en dat noemt hij 'de échte schande'.

Tijdens zijn 1 mei-toespraak benadrukte de premier dat het niet langer kan dat mensen met een leefloon soms meer overhouden dan wie elke dag gaat werken.

"Wie vandaag een leefloon heeft, krijgt een waslijst aan sociale tarieven: in energie, bij de dokter, in de huur, de kinderopvang. You name it en er bestaat een stevige korting voor."

"Voorwaarde is wel dat je niet werkt. Al die tegemoetkomingen om niet te gaan werken zijn één groot spinnenweb dat mensen gevangen houdt in het niet gaan werken", aldus Alexander De Croo.

"Dat is geen sociaal beleid meer. Dat is a-sociaal beleid. Dat is beleid dat zorgt voor minder schouders in plaats van meer. Dat is beleid dat gaan werken afstraft in plaats van beloont."

Voor de premier moet dit de inzet worden van de fiscale hervorming. "Dat is de wereld op z’n kop. We moeten echt af van die werkloosheidsvallen. De échte schande is dat er mensen zijn die elke dag gaan werken en minder overhouden dan mensen die dat niet doen."