Probleem met zonnepanelen: "Honderdduizenden Vlaamse gezinnen mogen ze niet leggen"

door: STS
zonnepanelen
Afbeelding bron: Pixabay

Honderdduizenden Vlaamse gezinnen mogen geen zonnepanelen op hun dak leggen omdat daar asbest in zit.

"Maar liefst 270.000 Vlaamse gezinnen wonen nog steeds in een huis met een asbestdak. Voor hen is het bij wet verboden om zonnepanelen te plaatsen omdat er asbest kan vrijkomen", kaart Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) aan.

"Dat zorgt ervoor dat erg veel Vlamingen eenvoudigweg geen zonnepanelen kunnen plaatsen, ook al willen ze dat. Met de nog steeds torenhoge energiefacturen is dat erg problematisch voor die gezinnen."

"Maar volgens minister van Leefmilieu Zuhal Demir komt de huidige ondersteuning voor een asbestdakrenovatie 'ruim tegemoet'. Uit de cijfers die ik opvroeg blijkt nochtans dat de premie voor dakisolatie en gelijktijdige asbestverwijdering gemiddeld amper 6,23 procent van de totale kosten dekt."

"Honderdduizenden gezinnen hebben in tijden van energiecrisis eenvoudigweg niet de optie om zonnepanelen te plaatsen. De minister kan deze mensen niet in de kou laten staan."

"We moeten niet alleen mensen in staat stellen hun energiefactuur te verlagen, maar het ook zo aantrekkelijk mogelijk maken een asbestdak te verwijderen."

Volg het nieuws met de gratis app van Redactie24