PVDA doet voorstel: "Dat moet een officiële feestdag worden"

door: STS
Peter Mertens PVDA
Afbeelding bron: Photonews

Als het van de PVDA afhangt, wordt 8 mei een officiële feestdag. Het is immers de datum waarop nazi-Duitsland in 1945 de nederlaag erkende en zich overgaf.

PVDA-voorzitter Peter Mertens en andere sprekers legden samen met nabestaanden van slachtoffers van het fascisme bloemenkransen neer aan De Weerstander, het monument op het plein voor het Fort van Breendonk.

"Vandaag herdenken we de overwinning op het fascisme. Op 8 mei 1945 tekende nazi-Duitsland de onvoorwaardelijke overgave."

"Uit de overwinning op de nazi-barbarij ontstonden de stelsels van sociale zekerheid, ontstond de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, werd de dekolonisatiebeweging in het Zuiden versterkt en werd het racisme ontmaskerd als misdadige leer die leidt tot geweld en terreur."

"Maar het fascisme is niet weg. Het kan altijd terugkeren. Laten we 8 mei gebruiken om te herdenken en te waarschuwen."

Kinderen van het Verzet

Ook Ellen De Soete, van Kinderen van het Verzet, riep op om van 8 mei een erkende feestdag te maken. "Zodat de jeugd haar juiste geschiedenis ontdekt, leert en begrijpt. Dat jong en oud inziet waar haat en tweestrijd toe kan leiden en wat voor een lelijk beest fascisme eigenlijk is."

"Want enkel wanneer je je verleden, je geschiedenis goed kent en we waakzaam blijven over onze grondwettelijke vrijheden, pas dan kan men in de toekomst de juiste keuzes maken, zodat deze vreselijke geschiedenis zich nooit maar dan ook nooit meer herhaalt."