PVDA kan het niet geloven: "Dat is een belastingvalstrik"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De PVDA hekelt een "belastingvalstrik" op de uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid. De partij gaat een wetsvoorstel indienen om dit te verhelpen.

Meer dan een half miljoen werknemers dreigen dit jaar een belastingtoeslag te moeten betalen. Wegens de coronacrisis verlaagde de regering vanaf 1 mei 2020 de voorheffing op de uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid van 26,75% tot 15%.

"Op het eerste gezicht is dat voor die werknemers goed nieuws. Maar bij nader inzien is het juist heel slecht nieuws: doordat werkloosheidsuitkeringen samen met het loon worden belast, dreigen deze belastingplichtigen bij de ontvangst van hun aanslagbiljet een zware toeslag te moeten betalen", klinkt het bij PVDA.

Twee keer gestraft

"Het is onaanvaardbaar dat mensen die door tijdelijke werkloosheid al in de problemen zitten, nog eens extra gestraft worden door deze belastingval", zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw.

"Het is niet normaal dat werkloosheidsuitkeringen, die al lager liggen dan het normale loon, ook nog eens tegen hetzelfde tarief als dat op het normale loon worden belast. Zo word je twee keer gestraft."