PVDA overladen met kritiek: "Spuwen in het gezicht van onschuldige mensen"

door: STS
Raoul Hedebouw
Afbeelding bron: Photonews

De PVDA krijgt veel kritiek te verduren van de andere politieke partijen. Dat heeft te maken met hun houding tegenover Rusland.

"Alle partijen stemmen de resolutie die de Russische invasie veroordeelt. Allemaal zijn we solidair met de mensen in Oekraïne. Allemaal… behalve PVDA", schrijft Gwendolyn Rutten (Open Vld) op Twitter.

"Voor de communisten weegt de solidariteit met en hun financiering vanuit Rusland zwaarder dan de dreiging van oorlog in Europa."

Joachim Coens

CD&V-voorzitter Joachim Coens schrijft: "Als we dat nog niet wisten, dan wordt het nu duidelijk: 'Uiterst links en uiterst rechts hebben het moeilijk met sancties'", citeert hij een Vlaamse krantenkop.

"Een onafhankelijk Europees land werd aangevallen. De sancties moeten de beslissers van die waanzin keihard treffen!"

Groen

Jeremie Vaneeckhout van Groen parafraseert de PVDA: "Wij kunnen de Russische aanval niet veroordelen en steun aan de bevolking van Oekraïne niet betuigen. Want de NAVO is niet perfect (inderdaad). Oekraïne mag daar niet willen bij aansluiten (serieus?). Moet je durven, PVDA. Spuwen in het gezicht van onschuldige mensen. Niks solidairs aan."

Paul Magnette

PS-voorzitter Magnette schrijft: "Excuses zoeken voor het Rusland van Poetin, zoals de PVDA en het Vlaams Belang doen, ruikt naar het niet-aanvalsverdrag tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Er is een agressor, het Rusland van Poetin, en een aangevallen Oekraïne. Dit onbetwistbare feit in twijfel trekken is een onaanvaardbare houding."

Conner Rousseau

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau: "Een hulppakket van 1,2 miljard euro voor de getroffen bevolking van Oekraïne? PVDA stemt tegen. Veroordeling van Poetin? Het hele parlement veroordeelt. PVDA niét. De maskers vallen af. Dit is choquerend. Antisociaal. Antidemocratisch."

Raoul Hedebouw

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw reageerde: "Waar haalt u het dat wij weigeren om Poetin te veroordelen? We hebben de Russische agressie onmiddellijk onomwonden veroordeeld."

"Maar moet dat ons tegenhouden ook vragen te stellen over het beleid van de NAVO in de regio sinds 30 jaar? Zoals ook de Vredesbeweging doet?"