Sammy Mahdi en asielzoekers steken handen uit de mouwen: "Knap, maar dat vind ik niet erg verstandig"

door: STS
Sammy Mahdi - asielzoekers
Afbeelding bron: Kabinet Sammy Mahdi

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft samen met een aantal asielzoekers een zwerfvuilactie gehouden.

Zaterdag trokken Mahdi en bewoners van het Fedasil opvangcentrum van Zoutleeuw de straat op, om zwerfvuil op te ruimen.

"Momenteel verblijven er 104 personen in Zoutleeuw, waaronder families, alleenstaanden en niet-begeleide minderjarigen. Elke week wandelen de bewoners een vaste ronde om zwerfvuil te verzamelen en zo de buurt proper te houden", zegt Mahdi.

"Het is mooi om te zien dat iedereen zijn steentje wil bijdragen tot een propere en duurzame wereld. Deze mensen willen een verschil maken en een nuttige bijdrage leveren aan onze samenleving."

"Op een stoel blijven zitten, wachtend op een antwoord op hun asielaanvraag, is hier niet aan de orde. Vele asielzoekers zijn zelf vragende partij om vrijwilligerswerk te doen of gewoonweg te werken. We willen dit verder stimuleren. Ik juich dergelijke initiatieven dan ook enorm toe."

Foto's

Mahdi postte ook foto's van de zwerfvuilactie op Twitter. Dat vindt Theo Francken vreemd. "Het beleid is al jaren: géén asielzoekers op de foto, er is kans dat ze hiermee problemen krijgen met het regime uit hun thuisland. Als bevoegd staatssecretaris zou u dat moeten weten."

"Dit gebeurde met goedkeuring van de betrokken asielzoekers. Ik hou me graag aan de regels", antwoordde Mahdi.

"U doet maar, ik vind het niet erg verstandig. Maar dikke duim voor de zwerfvuilactie. Nog van dat", besloot Francken de discussie.