Sammy Mahdi gefrustreerd: België krijg "zwarte weduwe van de jihad" niet buiten

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Een 61-jarige Marokkaanse vrouw, een veroordeelde jihadiste, komt binnenkort zonder papieren op straat. Marokko wil haar niet terugnemen.

De vrouw, die de bijnaam "zwarte weduwe van de jihad" kreeg, werd in 2010 veroordeeld voor haar rol in een recruteringsnetwerk voor jihadisten. Ze heeft intussen haar straf uitgezeten en verloor ook haar Belgische nationaliteit. Nu heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen geoordeeld dat ze niet langer in een verblijfplaats van de Dienst Vreemdelingenzaken moet verblijven.

Tegelijk wil Marokko niet meewerken aan een terugkeer, iets wat ons land al enkele jaren probeert te bewerkstelligen. De vrouw zal dus zonder papieren op straat belanden, maar wellicht bij haar dochter intrekken, schrijft Het Nieuwsblad.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zit bijzonder verveeld met de zaak. "Net zoals zoveel burgers raak ik erover gefrustreerd dat het onmogelijk is om sommige mensen die hier niet mogen zijn, terug te sturen. Dit is een dossier om echt cynisch van te worden", zegt hij in de krant.