Sammy Mahdi: "Ik zal naar Marokko gaan met het migratiepact in de hand"

door: MRO
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) wil de terugkeercijfers verhogen. "Ik zal alles doen wat mogelijk is om de vrijwillige en gedwongen terugkeer op te drijven", klinkt het. Maar concrete doelstellingen stelt hij niet voorop.

"Migratie zal altijd een uitdaging blijven en we zullen daar allemaal samen aan moeten werken. Het zal onmogelijk zijn om elke transmigrant tegen te houden, maar we moeten wel maximaal doen wat we kunnen doen", vertelt Sammy Mahdi in Terzake op Canvas.

"2012 was het beste jaar als het gaat over terugkeerbeleid, toen waren de cijfers van zowel vrijwillige als gedwongen terugkeer samen veel hoger dan alles wat we de jaren daarna hebben gepresteerd."

"Ik zal alles doen wat mogelijk is om de vrijwillige en de gedwongen terugkeer op te drijven door te investeren. Er wordt gigantisch geïnvesteerd in het asiel- en migratiebeleid."

"De procedures moeten veel korter worden. Als mensen sneller te horen krijgen dat ze hier niet kunnen blijven én we werken samen met organisaties die willen meewerken, dan krijgen we betere cijfers."

Marokko

De staatssecretaris plant ook een trip naar Marokko. "Ik zal naar Marokko gaan wanneer de coronacrisis voorbij is met het migratiepact in de hand want daar staat in geschreven dat ieder land zijn verantwoordelijkheid moet opnemen ten aanzien van zijn eigen onderdanen. Ik zal mijn collega's wijzen op hun verantwoordelijkheid."