Storm van kritiek op Patrick Dewael: "Hij verkracht het Kamerreglement"

door: STS
Patrick Dewael
Afbeelding bron: Photonews

Het was een heftige namiddag in de Kamer, waar oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang aandrongen op een vertrouwensstemming tegen de regering van premier Sophie Wilmès.

De partijen die werken aan een Vivaldi-coalitie, willen echter dat deze regering haar werk voortzet tot 1 oktober, wanneer er een nieuwe regering zou moeten zijn. Er ontstond heel wat ophef.

Bij N-VA en Vlaams Belang wordt scherp gereageerd, ook tegen Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld). "Hij valt uit zijn rol en weigert zelfs een vraag tot schorsing", zegt Theo Francken. "In 20 jaar Wetstraat heb ik dit niet meegemaakt. Parlementair dieptepunt. Het gebrek aan respect voor de democratie wordt pijnlijker met de dag."

Zijn partijgenote Valerie Van Peel, die op een gegeven moment hardop vloekte, zegt: " Patrick Dewael spoelt het laatste greintje democratie in België door. Kamerleden worden genegeerd als het Vivaldi kan raken. Ongehoord, zijn functie totaal onwaardig. Schijndemocratie hier."

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is evenmin te spreken over Dewael. "Zijn houding is een democratie onwaardig! Hij moet de voorzitter van De Kamer zijn en de hoeder van de democratie. Nu verkracht hij het Kamerreglement om de regering uit de wind te zetten."