Theo Francken geeft toe: "Uiteraard ben ik politiek verantwoordelijk, maar ontslag nemen kan niet meer"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Theo Francken (N-VA) heeft gereageerd op de kritiek van sommige partijen, die vinden dat hij zijn verantwoordelijkheid van zich afschuift na de veroordeling van Melikam Kucam, die zich schuldig maakte aan fraude met humanitaire visa.

"Ik lees hier en daar dat ik mijn politieke verantwoordelijkheid van me afschuif. Waar haalt men dat? Uiteraard ben ik politiek verantwoordelijk. Juridisch is na twee jaar onderzoek duidelijk dat mezelf noch mijn kabinet aansprakelijk is of enige schuld treft", stelt Francken op Twitter.

"Maar politiek was ik natuurlijk eindverantwoordelijke. Ik ben intussen al meer dan twee jaar geen regeringslid meer, dus ontslag nemen is onmogelijk."

Maggie De Block

PVDA-voorzitter Peter Mertens noemde het dinsdag "logisch" dat er een onderzoekscommissie zou komen. Volgens Francken is alles reeds grondig onderzocht. "Er is een stevig onderzoek gebeurd en er zijn aanbevelingen geformuleerd, onder andere door mijn opvolgster, Maggie De Block. Het parket heeft natuurlijk ook diepgaand onderzocht welke verantwoordelijkheden waar lagen."