Tinne Van der Straeten heeft belangrijk nieuws over de Belgische gasbevoorrading

door: MRO
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Rusland draaide de gaskraan dicht naar Polen en Bulgarije. Dit heeft een impact op de prijs van aardgas, maar minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) benadrukt dat de Belgische gasbevoorrading verzekerd is.

De fossiele chantage door Rusland heeft impact op de energieprijzen, die Europees worden bepaald. Op de kortetermijnmarkten steeg de prijs van stookolie en aardgas.

Het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten staat in permanent contact met Fluxys en AD Energie. Er zijn momenteel geen elementen om in België de Early Warning fase van het nationaal Noodplan Aardgas af te kondigen. 

"De situatie is ernstig maar België is volledig voorbereid. Deze trieste escalatie van Rusland toont nog maar eens aan hoe de Europese afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt gebruikt als wapen", reageert Tinne Van der Straeten.

"De prijzen van fossiele brandstoffen stijgen opnieuw. Hoge prijzen die Belgische gezinnen, bedrijven en onze industrie onder druk zetten."

'De versnelling van de energietransitie is meer dan ooit essentieel om zowel importafhankelijk af te bouwen als onze burgers te beschermen tegen hoge energieprijzen."