Van Quickenborne wil hen uit het verkeer: "De pakkans wordt verdrievoudigd"

door: STS
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne wil de pakkans fors verhogen voor mensen die onder invloed van drugs achter het stuur zitten.

Het aantal verkeersongevallen waarbij bestuurders onder invloed rijden van drugs stijgt jaarlijks. Van 889 gevallen in 2019 tot 913 in 2020, en die stijging zette zich door in de eerste helft van 2021, zo wijzen de cijfers uit.

Zondag deed er zich nog een zwaar ongeval met een bus voor op de E19. Er vielen twee doden. De buschauffeur legde een positieve speekseltest af.

"De pakkans voor bestuurders die onder invloed van drugs rijden moet omhoog. We stellen een veelvoud aan drugstesten ter beschikking van de politiezones", zegt minister Van Quickenborne.

"Concreet zijn we gegaan van 36.000 beschikbare testen in 2020, naar 50.000 in 2021 en gaan we naar 100.000 in 2022."

"Zo kunnen we een beter beeld krijgen van de werkelijke omvang van drugsgebruik in het verkeer en wordt de pakkans verdrievoudigd."

Rijverbod en boete

Bij de minste aanwijzing of twijfel zal er worden overgegaan tot het afnemen van een speekseltest. Wie positief test, riskeert een rijverbod van minimaal een maand tot maximaal vijf jaar en een geldboete van minimaal 1.600 euro tot maximaal 16.000 euro.

De rechter kan ook een levenslang rijverbod uitspreken, bijvoorbeeld als blijkt dat een automobilist kampt met een hardnekkige verslavingsproblematiek en op het proces geen negatieve urinetesten kan voorleggen.

Mis niets dankzij de gratis app van Redactie24