Vivaldi II in 2024? Magnette wil regeren met minderheid mogelijk maken

door: MRO
Paul Magnette
Afbeelding bron: Photonews

De vorming van een federale regering in België na verkiezingen is ontzettend moeilijk. De kiezer legt de kaarten moeilijk, maar PS-voorzitter Paul Magnette wil het mogelijk maken om te regeren met een minderheid.

In Vlaanderen stemmen kiezers eerder rechts, in Wallonië eerder links. Het maakt de vorming van een federale regering bijzonder moeilijk en dat zal na de verkiezingen in 2024 niet anders zijn als de peilingen bewaarheid worden. 

Eerder liet Paul Magnette al optekenen dat hij na de verkiezingen liefst verder wil met de Vivaldi-coalitie. Volgens de PS-voorzitter kan de Vivaldi-regering nog voor de verkiezingen werk maken van nieuwe regelgeving omtrent de regeringsvorming. Hij denkt luidop aan de mogelijkheid om te regeren met een minderheid.

"Na 6 maanden nieuwe verkiezingen zou zorgen voor veel druk op de partijen. Of na 6 maanden kan je een minderheidsregering hebben, zoals in Spanje. Als je geen meerderheid kan hebben, dan een minderheid die zijn verantwoordelijkheid wil nemen", aldus Magnette in 'De afspraak op vrijdag'.

"In Frankrijk regeert Macron vandaag zonder meerderheid. Maar het Frans systeem maakt dat mogelijk. Iedereen is zich ervan bewust dat er een probleem is met de regels rond regeringsvorming in België."