Vlaams Belang heeft ernstige bedenkingen bij het wagenpark van regering-De Croo

door: MRO
de voltallige regering De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Belang heeft bedenkingen bij het wagenpark van de regering-De Croo. Die sprak de ambitie uit om het gebruik van milieuvriendelijke vervoersmiddelen aan te moedigen en te werken aan een geleidelijke uitfasering van de verkoop van niet zero-emissie auto's, maar het uitgebreide wagenpark van de kabinetten telt amper één elektrische wagen.

"De verschillende ministeriële kabinetten hebben in totaal meer dan 50 dienstwagens", zegt Barbara Pas (Vlaams Belang), die hierover vragen stelde aan de regering. 

Van de 49 gekende wagens van de kabinetten blijken er 26 diesels te zijn, 15 hybride voertuigen, 7 benzinewagens en amper één elektrisch voertuig. Geen enkel kabinet stelt alternatieven zoals fietsen of elektrische steps ter beschikking voor korte verplaatsingen.

Slechtste leerlingen van de paars-groene klas zijn de kabinetten van CD&V (geen enkele elektrische wagen en geen enkele hybride wagen). De meeste wagens vinden we op de Open Vld-kabinetten: 14, waarvan 10 diesels. Het kabinet van premier De Croo alleen al telt maar liefst 5 dienstwagens – allemaal diesels.

"Tijd voor de ministers en staatssecretarissen om het goede voorbeeld te geven", besluit Barbara Pas. "Je kan als regering niet aan de bevolking vragen om milieuvriendelijke wagens te kopen of de wagen zoveel mogelijk te laten staan, en zelf voor iedere verplaatsing gebruik maken van dure diesels."