Voorschot om afspraak bij tandarts vast te leggen? RIZIV zegt wat toegelaten is

door: BVDO
tandarts
Afbeelding bron: Photonews

Bij het begin van de zomer ontstond er ophef over tandartsen die voorschotten vroegen aan hun klanten. Het RIZIV heeft nu duidelijkheid gebracht.

De bal ging aan het rollen toen kort voor de start van de zomer DentUrgent werd opgericht. Een soort van spoeddienst voor dringende problemen, met kantoren in Hamont-Achel en Gent. Binnenkort zou er ook in Antwerpen een vestiging komen.

Opmerkelijk is wel dat wie bij DentUrgent een afspraak wil maken, op voorhand een voorschot van 100 euro moest betalen, om te vermijden dat mensen die een afspraak maakten niet zouden komen opdagen.

Heel wat tandartsen keken vreemd op van die praktijk. De vraag of een voorschot aangerekend kon worden werd voorgelegd aan het RIZIV.

“Het antwoord heeft even op zich laten wachten, maar het RIZIV heeft ons nu laten weten dat het vragen van een voorschot bij het vastleggen van een afspraak niet legaal is”, zegt Vincent Koningsveld van het Verbond van Vlaamse Tandartsen aan Het Belang van Limburg.

“Tijdens de behandeling zelf kan een voorschot wel. Als je na een eerste afspraak bij je tandarts een behandeltraject krijgt voorgesteld, dan mag je tandarts voor die behandelingen wel een voorschot vragen. Dat voorschot is wel wettelijk beperkt tot 50 procent van het totale bedrag van het traject en geldt enkel voor behandelingen die binnen de zes maanden worden uitgevoerd.”

DentUrgent heeft het voorschot voorlopig geschrapt, maar rekent nu wel een reserveringskost van 10 euro aan om de administratieve kosten te dekken.