Voorstel Jean-Jacques De Gucht lokt reacties uit: "Schitterend idee, maar iemand zal voor de kosten moeten opdraaien"

door: STS
Jean-Jacques De Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Scholen moeten leerlingen elke dag een gezonde warme maaltijd aanbieden. En voor kwetsbare kinderen moet dat gratis zijn. Dat stelt Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) voor.

"Naar schatting 150.000 leerlingen zouden in Vlaanderen regelmatig met een lege brooddoos naar school gaan", vertelde De Gucht aan De Morgen.

Wij vroegen op onze Facebookpagina naar de mening van de lezers over zijn voorstel.

"Nee, hoe erg ook voor de kinderen. Ouders moeten leren dat ze moeten voorzien in de basisbehoeften van hun kinderen. Ze kunnen niet steeds de maatschappij ervoor laten opdraaien", vindt Christina.

"Een gezonde maaltijd voor iedereen. Mensen die een tegemoetkoming krijgen, moeten dezelfde prijs betalen. Waarom werken sommige jonge ouders anders nog?", stelt Sonia.

"Een gratis maaltijd voor elk kind. Als het wordt betaald met belastinggeld wordt er nog eens iets goeds gedaan", schrijft Frank.

"Ja, pas dan mag een land zich een sociale welvaartstaat noemen, als iedereen het goed heeft. Als je kinderen wat meer luxe geeft van jongs af aan, is de kans op een goed leven later al veel groter", zegt Wim.

"Ofwel gratis voor iedereen, ofwel voor niemand. Iedereen gelijk voor de wet", vindt Ilse.

"Als die kinderen 's middags geen eten meekrijgen naar school, dan krijgen die de rest van de dag misschien ook niets. Dus de ouders zijn verantwoordelijk. Anders moet je niet aan kinderen beginnen. En iedereen kan in nood komen, maar dat kan anders opgelost worden", stelt Lisette.

"Natuurlijk, een stevige gezonde maaltijd met vlees, aardappelen en groenten. Als er dan moeilijkheden zijn in een gezin hebben ze dat toch al binnen. De schoolfacturen zijn al hoog genoeg", stelt Luc.

"Sommige kinderen komen zelfs zonder een degelijk ontbijt naar school. Geen tijd, niets in huis, of de ouders die hier geen tijd voor nemen. Gezond eten en er tijd voor nemen begint thuis", zegt Katrien.

"Nee, want gratis is een utopie en bestaat niet, iemand zal altijd voor de kosten moeten opdraaien", stelt Erik.

"Ja, voor iedereen. Studies hebben aangetoond dat gezond lunchen op school niet enkel leidt tot betere schoolprestaties, maar ook tot minder kosten in de zorg op latere leeftijd. Het vergt inderdaad een groot budget, maar op lange termijn brengt dit dus meer op", schrijft Wendy.

"Een schitterend idee! Maar wel gezond: veel groentjes, afwisselend vlees, vis, vegetarisch, aan democratische prijzen. Kinderen eten makkelijker allemaal samen", zegt Jeannine.

"Ik heb financieel ook al zwarte sneeuw gezien, maar mijn kids een warme maaltijd bieden was mijn prioriteit. Sommigen moeten misschien prioriteiten leren stellen", denkt Danny.