Zorgen voor Theo Francken: "Hij moet eruit gezet worden na wat hij gedaan heeft"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-politicus Theo Francken riskeert uit een Kamercommissie gezet te worden en een deel van zijn parlementaire vergoeding te verliezen.

Francken tweette op 17 maart: "Operatie Barkhane: geen deelname in 2021." Het gaat over een Franse militaire missie in Mali, waaraan ons land dit jaar dus niet zal deelnemen.

De informatie komt uit de Kamercommissie voor de Opvolging van Buitenlandse Missies. Volgens minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) had Francken die geheime informatie niet mogen delen. Zij wil dat Francken geschorst wordt. Volgens de VRT zou hij bijgevolg ook gedurende drie maanden 20% van zijn parlementaire vergoeding verliezen.

Francken zelf zegt dat de bewuste informatie niet geheim is. "Ik heb onze troepen niet in gevaar gebracht", liet hij weten aan de openbare omroep. Dat hij de vraag tot schorsing moest vernemen via de pers, zit hem hoog: "Het geeft me de indruk dat het om een politieke aanval gaat." Volgende week zal Francken gehoord worden over het incident, waarna het aan Kamervoorzitter Eliane Tillieux is om te oordelen of de geheimhoudingsplicht werd geschonden.