"Deze deodorants geven je cystes en ontstekingen: Ze zouden niet meer verkocht mogen worden"

door: STS
Deodorant
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Test Aankoop waarschuwt voor deodorants die bijwerkingen veroorzaken. De consumentenorganisatie vraagt dat ze uit de handel worden genomen.

Het gaat om deodorants van Nuud. "In Frankrijk kwamen de laatste weken meldingen over bijwerkingen van de deodorant van Nuud", meldt Test Aankoop.

"Nuud is een natuurlijke, vegan deodorant zonder aluminium, parabenen of alcohol. Het product is daarom populair bij mensen die op zoek zijn naar meer natuurlijke cosmetica. Het wordt online verkocht en flink gepromoot op sociale media, maar je kan Nuud ook vinden bij sommige drogisterijen."

"Maar net door de vele oliën die in de vette crème zitten, geraken poriën snel verstopt. Dat zou een verklaring zijn waarom zoveel gebruikers nu bijwerkingen rapporteren."

"Gebruikers hebben last van cystes, huidontstekingen en bacteriële infecties. Ook wie allergisch is voor antibiotica is kwetsbaar, omdat de bacteriële infecties enkel verdwijnen wanneer ze behandeld worden met antibiotica."

"Nuud heeft daarom al in Frankrijk zijn deodorants vrijwillig teruggetrokken. Ook in Spanje en Portugal hebben overheidsinstanties gevraagd om het product uit de handel te laten nemen. In België, en ook online, zijn de deo's echter nog altijd te koop. Wij vragen de FOD Volksgezondheid om nu uit voorzorg de producten uit de handel te nemen."

"Ondertussen raden we consumenten aan om het product niet te kopen. Wie het wel al heeft gekocht, gebruikt het beter niet meer."