Test Aankoop doet ontdekking over prijzen supermarkt: "Verontrustend dat dit basisproduct zo fel in prijs gestegen is"

door: STS
supermarkt dure prijzen
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Test Aankoop heeft nieuws over de prijzen in de supermarkt. De inflatie in de winkels blijft hoog, maar Test Aankoop ziet tegelijk voor het eerst dalingen.

"De prijzen blijven hoog. In september stelden we een inflatie van 13,5% vast. Die ligt een beetje lager dan in augustus, en daalt daarmee langzaamaan verder", zegt de consumentenorganisatie.

"Voor de eerste keer sinds de sterke prijsstijgingen is een gemiddelde winkelkar zelfs iets goedkoper dan vorige maand."

"In september gaf een gezin van twee personen gemiddeld 531 euro uit in de supermarkt, dat is 2 euro minder dan vorige maand, maar nog wel 63 euro meer dan vorig jaar."

"Maar voor ons zijn de dalingen niet fel genoeg en komen ze vooral niet snel genoeg."

Aardappelen

"Al zeven maanden zijn het vooral de groenten die zorgen voor deze hoge inflatiecijfers. Ze zijn gemiddeld 26% duurder dan vorig jaar, met uitschieters voor wortelen (+57%) en ajuinen (+53%). Ketchup (+46%) en tomatenpuree (+39%) volgen, diepvriesfrieten (+38) sluiten de top vijf af."

"Tussen de 20 producten die het voorbije jaar het sterkste stegen in prijs, vinden we voor het eerst ook aardappelen terug (+23%). Dat een basisproduct als aardappelen zo fel in prijs gestegen is, verontrust ons."

"Andere basisproducten kennen al langer een hoge inflatie en blijven ook deze maand erg hoog in prijs. Brood is nu 16% duurder dan in september 2022, jonge (Gouda)kaas is 22% duurder en eieren zelfs 24%."