Opgepast met sommige webshops: "Dan is het oplichting en is je geld helaas weg"

door: STS
online banking phishing oplichting
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het is als consument opletten wanneer je online iets bestelt. Je kan te maken krijgen met 'dropshipping'. Dat is een wettelijke praktijk, maar het kan ook mis lopen en zo kan je opgelicht worden.

"Dropshipping is een vorm van e-commerce, een businessmodel als het ware, waarbij de webshop wel de bestelling van de consument ontvangt, maar niet het product zelf in een magazijn heeft en ook niet zelf verstuurt", zei Martijn Dirckx van het Europees Centrum voor de Consument op Radio2.

"Degene achter de webshop gaat het bij de leverancier bestellen. Die leverancier zit vaak in China. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Een consument in België bestelt iets op een Belgische of Nederlandse webshop. Die plaatst op zijn beurt de bestelling in China, en de leverancier stuurt rechtstreeks naar de consument."

"Het is een heel systeem waarbij de webshop geen magazijn heeft, maar hij blijft wel steeds verantwoordelijk als verkoper", benadrukt Dirckx. "Als we kijken naar het consumentenrecht, liggen de verplichtingen bij de verkoper."

"Dropshipping is een volledig wettelijk systeem, zolang dat transparant blijft en de verkoper zelf zijn verantwoordelijkheden opneemt. Wat bijvoorbeeld niet mag, is het weigeren van een retour van een gekochte jas, want onder het Europees Consumentenrecht hebben we wel degelijk een wettelijk herroepingsrecht van 14 dagen."

"We zien dat er van het systeem ook wel misbruik wordt gemaakt. Het gaat dan om firma's die niet geheel geregistreerd zijn zoals het moet, of bepaalde zaken niet respecteren, zoals de retour, of langere leveringstermijnen waar mensen over klagen."

Extra kosten

"Soms komen er extra kosten bij. Je bestelt iets, maar het komt wel vanuit China via de douane de EU binnen en dan kan je voor een onaangename verrassing te staan komen."

"En natuurlijk is er de kwaliteit en de veiligheid van die producten. Er zijn Europese regels waaraan China zich niet hoeft te houden."

Klacht indienen tegen webshop

"Is er een registratie in de EU, dan kan je die dropshipper wel degelijk op zijn rechten wijzen. Als die niet wil meewerken, kan je bij het ECC een klacht indienen en dan gaan wij bemiddelen."

"Helaas, als er geen ondernemingsnummer is, als er geen fysiek adres is, dan spreken we over oplichting. Dan is de enige optie die je hebt betwisten bij de betaalmethode. Ik denk aan een kredietkaart, een PayPal of een achterafbetaling. Dan kan je de betaling nog terugeisen. Zo niet is het geld helaas verdwenen."

"Je kan als je met een kredietkaart hebt betaald die betaling herroepen via Mijnkaart.be."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp