Schadelijke stoffen in deze kinderkleding en kinderschoenen: "Onverantwoord dat ze dit verkopen"

door: STS
Kinderen - kinderkledij
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Het is oppassen voor kinderkleding en kinderschoenen waarin gevaarlijke stoffen zitten. Testaankoop ontdekte dat een webshop die verkoopt.

Het gaat om de Chinese webshop Shein, die in Europa aan populariteit wint. Testaankoop voelde zich genoodzaakt om de kinderkleding die Shein verkoopt onder de loep te nemen en aan een test te onderwerpen. Er werd gecontroleerd op de aanwezigheid van hormoonverstoorders, PFAS, zware metalen en andere schadelijke stoffen.

"Tussen de gevonden stoffen zaten hormoonverstorende ftalaten, allergenen zoals nikkel en lood, dimethylformamide en chinoline en nonylfenolethoxylaat. Die laatste stof is op zich vooral schadelijk voor waterorganismen, maar het breekt over tijd af in een andere, hormoonverstorende stof."

"In 10 van de 25 kleren werd minstens één van zo'n stoffen gevonden, bij één artikel lagen de concentraties zelfs een pak hoger dan de Europese wetgeving toelaat."

"Hoewel de 24 andere kledingstukken dus wel voldoen aan de maximaal toegelaten hoeveelheden, vinden we de resultaten toch zorgwekkend. Zeker kinderen worden liefst zo weinig mogelijk blootgesteld aan schadelijke stoffen."

Kinderschoenen

"In een paar kinderschoenen overtroffen de schadelijke stoffen ruim de toegelaten hoeveelheid: vijf keer te veel lood en zelfs honderden malen te veel ftalaten. Het is onverantwoord dat zoiets op de Europese markt is geraakt."

Eerder nam Testaankoop ook al de goedkope Chinese webshop Temu onder vuur, om verschillende redenen.