Testaankoop geeft belangrijk advies om geld te besparen in de supermarkt

door: MRO
supermarkt aankopen kassa
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Of je nu gaat winkelen bij Aldi, Lidl, Carrefour of eender welke andere supermarkt, één ding staat vast: de prijzen zijn in twee jaar tijd gigantisch gestegen. Testaankoop volgt de prijzen nauwgezet op en heeft een belangrijk advies.

Testaankoop volgt de prijzen van meer dan 3.000 producten reeds meer dan twee jaar in 7 verschillende supermarktketens. Hoewel de inflatie in december daalde, bedraagt de voedselinflatie in twee jaar tijd bijna 29%. 

"Basisproducten zoals groenten zijn met meer dan 40% gestegen, terwijl brood, een basisproduct bij uitstek, met meer dan 20% is gestegen", zegt woordvoerder Laura Clays.

Klanten profiteren niet van dalende grondstofprijzen

Verder benadrukt de consumentenorganisatie dat klanten onvoldoende kunnen profiteren van de daling van de grondstofprijzen. Zo daalde de prijs van zuivelproducten met 24% sinds juni 2022 en toch is 85% van de halfvolle melk en 94% van de jonge gouda duurder (respectievelijk +12% en +29%) dan in juni 2022.

Kies voor huismerken

Testaankoop geeft klanten het advies om in de supermarkt vaker voor huismerken te kiezen. "Op basis van analyses van de consumentenorganisatie zijn die over het algemeen 51% goedkoper dan A-merken, voor dezelfde kwaliteit", klinkt het.

"Een recente studie van het Prijzenobservatorium concludeert ook dat consumenten voor huismerken minder betalen in België dan in onze buurlanden."