Wordt onze winkelkar weer goedkoper? Experten hebben antwoorden

door: STS
Supermarkt - kassa
Afbeelding bron: Photonews

De inflatie in de supermarkten blijft bijzonder hoog, ook ten opzichte van de algemene inflatie. Komt er ooit nog beterschap?

"Wordt onze winkelkar ooit weer goedkoper?" Die vraag werd financieel expert Paul D'Hoore voorgelegd op VTM. "Daar zou ik niet op rekenen", klonk het.

"Kijk, zo werkt het: prijzen slaan op wanneer dat nodig is. Brood wordt duurder wanneer graan duurder wordt. Wanneer graan dan goedkoper wordt, zakt helaas zelden de prijs van brood. Dus bereikte prijsplafonds gaan meestal verder", was de duidelijke boodschap.

Toch kwam deze week het nieuws dat de prijs van voeding de afgelopen maand is gezakt. "De afgelopen maand werd voeding 2,3% goedkoper. We zien vaker een daling in september door grote acties, maar ze is groter dan verwacht en dan vroeger en lijkt (dus) deels structureel", laat professor Stijn Baert weten op 'X'.

"Concreet werd deze voeding in het bijzonder goedkoper afgelopen maand: brood en granen (−3,6%), fruit (−4,3%), groenten (−3,9%) en suiker, jam, honing, chocolade en snoepgoed (−10,9%)."