Auto kopen wordt duurder: "Kleine auto's worden binnenkort niet meer gemaakt"

door: STS
Auto's - verkeer
Afbeelding bron: Photonews

Het aanbod kleine wagens dreigt te verdwijnen omdat het voor de constructeurs niet meer loont om deze op de markt te brengen.

"Voor een klein stukje ligt het bij de consument zelf; als die over de middelen beschikt om iets groters te kopen, dan zal die dat blijkbaar ook doen", zei Alain Devos, hoofdredacteur van Autogids, op Eén.

"Voor de autoconstructeurs wordt het moeilijker om nog kleine auto's te blijven produceren. Een kleine auto ontwikkelen kost bijna evenveel als een groter model ontwikkelen. Het gaat over miljarden euro's."

"En Europa legt allerlei nieuwe normen op; zowel qua emissies als veiligheid worden die auto's ook complexer, hoe klein ze ook blijven."

"Dat maakt het heel moeilijk voor een constructeur om die auto's nog rendabel te maken, want ze moeten sowieso aan een lage prijs verkocht worden."

"Een veel lagere prijs dan die van de grote modellen. En dus beslissen een aantal constructeurs om het aanbod van die kleine, goedkope modellen voor een stuk te schrappen."

"Verschillende merken hebben dat al gedaan. Bij andere merken is het duidelijk dat de kleine modellen die ze vandaag nog in de catalogus hebben staan niet meer vervangen zullen worden door modellen van hetzelfde formaat en geschrapt worden uit het aanbod."