Autokeuring minder streng: "Dit kijken de keurders niet meer na"

door: STS
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

De Groepering van de Vlaamse erkende Ondernemingen voor Autokeuring en Rijbewijs (Goca) wil maatregelen treffen om het proces van de autokeuring vlotter te laten verlopen. Nu moeten mensen vaak uren aanschuiven.

De autokeuringscentra komen de jongste tijd steeds meer onder vuur te liggen. Ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) vindt dat ze dringend klantvriendelijker moeten worden. Ze zegt veel klachten te ontvangen over de werking ervan.

Om de wachtrijen in te korten, hoeven bestuurders sinds 1 mei hun wagen niet meer te laten herkeuren voor bepaalde kleine gebreken, zoals wanneer de voorste nummerplaat niet goed leesbaar is, of wanneer spatborden of spatlappen niet in overeenstemming zijn met de vereisten.

Ook wanneer het inschrijvingsbewijs of het gelijkvormigheidsattest niet in orde is, of het identificatieplaatje van het gelijkvormigheidsattest ontbreekt of onleesbaar is, of een LPG- of CNG-wagen niet de verplichte sticker op de ruit draagt, krijg je niet langer een rode kaart.

"Er wordt ook tijd gewonnen door bepaalde keuringsonderdelen (zoals het controleren op de aanwezigheid van een veiligheidsdriehoek) te schrappen", weet Het Nieuwsblad.

"En vanaf deze maand kijken de keurders ook het verzekeringsbewijs en elastische stootblokken niet meer na."

Er zijn ook plannen om extra autokeuringscentra bij te bouwen. Die zouden moeten verschijnen in de gemeenten Laarne en Nazareth (Oost-Vlaanderen), Tielt (West-Vlaanderen) en Hechtel-Eksel (Limburg).