Autokeuring wordt vernieuwd en dat kan voor serieuze problemen zorgen

door: MRO
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

We zullen binnenkort niet langer naar een autokeuringsstation moeten om onze wagen te laten herkeuren. Dit zal bij erkende herstellers kunnen. GOCA Vlaanderen, de sectorfederatie voor de autokeuring, waarschuwt dat deze maatregel belangrijke risico's inhoudt.

Het Vlaams Parlement heeft het ontwerp van decreet om herkeuringen bij erkende herstellers te laten uitvoeren goedgekeurd. Bij bepaalde kleine gebreken kan je een herkeuring dan laten uitvoeren bij erkende herstellers. Het gaat om een proefproject van vijf jaar.

GOCA Vlaanderen waarschuwt echter voor de risico's. "Wij hebben er altijd voor gewaarschuwd dat de kernwaarden van de keuring, nl. objectiviteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid, niet gegarandeerd zijn", klinkt het.

"Erkende garages zullen zowel een herkeuring als een herstelling kunnen uitvoeren en zullen dus rechter en partij zijn wat het risico op commerciële belangenvermenging enorm verhoogt. De controlemechanismen die naar voor geschoven worden om dit tegen te gaan zijn ruimschoots onvoldoende", waarschuwt de sectorfederatie.

Complexe organisatie om herkeuring auto te laten uitvoeren bij erkende herstellers

"Naast de juridische problematiek werpen er zich ook nog veel andere complexe uitdagingen op waar geen antwoorden voor bestaan: IT-systemen, datastromen, gegevensbescherming van de burger, de erkenningsvoorwaarden voor de nieuwe keurders, kwalitatieve opleiding, de organisatie van het toezicht op de erkende herstellers en herkeurders."

GOCA Vlaanderen had nochtans een ander idee. "Eenvoudige aanpassingen van de bestaande keuringsregels zouden op korte termijn tot een algemene daling van het aantal herkeuring kunnen leiden en dus eigenlijk veel meer impact zouden hebben, aangezien dit decreet het aantal herkeuringen ongemoeid laat."